Most csináltam először, de biztos nem utoljára, mert egyáltalán nem nagy ördöngősség! Gyorsan le is írom, hogy el ne felejtsem.
Kell hozzá:
cékla
Ecetes salátalé:
3 dl víz
2,5 ek. ecet (15%-os)
4 ek. cukor
1 kk. só
köménymag
torma
A céklát anyukám mindig főzni szokta (héjában), de én most inkább a sütőbe tettem, hogy még a fazekat se kelljen elmosogatni...
Jól megmostam a céklákat, és dupla réteg alufóliába csomagoltam őket. Utánanéztem, hogy egy átlagos méretű céklát 200 fokon kb. 1 óráig kell sütni, de nekem most az átlagosnál nagyobbak voltak, vagyis inkább nem helyes kis öklömnyi gömbölyűek, hanem hosszúkásak,mondjuk olyan 30-35 centisek (Anikó - akitől kaptam - azt mondta, úgy néznek ki, mint két döglött patkány - és tényleg :-) - ja, és éppen ezért, bele sem fértek volna egyik fazekamba sem.) Na, ezeket sütöttem jó 2 - 2 és 1/2 óráig.
Hagytam őket a fóliában kihűlni, és tök jól lejött a héjuk kézzel - nem is kellett hozzá semmiféle hámozó-alkalmatosság.
Felszeleteltem a céklákat, és egy tálba rétegeztem - néha ráijesztve pár szem egész köménnyel - de csak az íze miatt, azzal ugyanis nem nagyon szeretünk találkozni benne. Meg egy vékonyka tormát is elrejtettem a rétegek közé (négybe vágva).
A végén ráöntöttem az előre összekevert salátalét (én háromszoros adagot kevertem be, mert annyi tűnt elégnek a "patkányokhoz", de ez nyilván cékla-függő, csak az arányok miatt írtam le az egyszeri mennyiséget. Amúgy én a háromszoros mennyiséget megfejeltem plusz még 1 dl vízzel, mert megkóstoltam, és nekem kicsit sós volt.) Az egészet betettem a hűtőbe, hogy jól összeérjen.
Kész. És finom, tegnap megkóstoltam. Bár a cékla, pont annyira céklaízű, mint Anyukámnál - tehát itt a főzés, vagy a sütés íz szempontjából nem sokat számít. Fogjuk az ecetre :-)
(Élőben amúgy meg sokkal szebb volt, aki látott már céklát valaha, úgyis tudja. Hát aki meg még fényképezni is tud!)
(Élőben amúgy meg sokkal szebb volt, aki látott már céklát valaha, úgyis tudja. Hát aki meg még fényképezni is tud!)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése