Amikor Lilla oldalán rábukkantam, első látásra megtetszett, .... és hát nem csalódtam. Általában mindenki szerette, és sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint amilyennek elsőre gondoltam. (Leginkább azért, mert nem vagyok nagy barátságban a külön-külön nyújtandó-sütendő tésztalapokkal. De ez a tészta nagyon jó: könnyű nyújtani, nem ragad, nem szakad!)
A recept:
Tészta:
55 dkg liszt
10 dkg porcukor
10 dkg vaj
1 tk. szódabikarbóna
1 tojás
1 citrom reszelt héja
tej
Krém:
2 csomag vaníliás pudingpor
2 citrom
tej
25 dkg vaj
18 dkg porcukor
Máz:
10 dkg porcukor
citromlé
A lisztet elmorzsoltam a vajjal, hozzáadtam a cukrot, a tojást, a citromhéjat és annyi tejet, hogy jól nyújtható tésztát kapjak (ha-ha-ha...). A tésztát elnegyedeltem (mérleggel, hogy garantáltan pontos legyen), és négy darab, sütőbe való tepsi méretű lapot nyújtottam. A lapokat én sütőpapíron tettem a tepsi hátára, de állítólag az sem kellett volna alá, és akkor sem tapadt volna le. (Próbálja ki, aki elég bátor :-) ).
A lapokat egymás után, előmelegített sütőben 170 fokon kb. 10 perc alatt világosra sütöttem.
A krémhez lereszeltem két citrom héját, kifacsartam a levüket, és a citromléhez annyi tejet öntöttem, hogy 8 dl folyadékom legyen. Elkevertem benne a pudingport, és sűrűre főztem (kicsit összerántja a citrom a tejet, de ez nem baj, mire besűrűsödik, kisimul a krém). Miközben hűl, rendszeresen megkeverem a pudingot, hogy ne bőrösödjön meg. A vajat közben habosra keverem a porcukorral.
A kihűlt pudinghoz apránként hozzákevertem a vajas keveréket (na, itt lehettem volna kicsit türelmesebb - látszik is a képeken, de sajnos felébredt közben a gyerek...), és összeállítottam vele a lapokat.
A mázhoz a cukrot annyi citromlével keverem el, hogy éppen folyós massza legyen - itt sem értem már rá annyira, úgyhogy jól megcsavartam a citromot - kicsit híg is lett.
A mázat rákentem a legfelső lap tetejére, és száradni hagytam. Kész.
Szép volt. Jó volt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése