2012. június 23., szombat

Habos-ribizlis

A recept az ezeréves Nova szakácskönyvek Édességek c. részéből, és már vagy kb. ezer éve minden ribizli szezonban készül ilyen :-) (Van benne egy másik finom ribizlis is, ha a Mama lesz olyan drága, hogy szed, és küld nekem még egy dobozka ribizlit, az is készül még idén.)






Tészta:

3 tojássárgája
3 ek. forró víz
15 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
5 dkg vaj
5 ek. tej
25 dkg liszt
2 tk. sütőpor

Hab:
3 tojásfehérje
1 csipetnyi só
20 dkg cukor 
50 dkg ribizli

A tésztához a tojássárgákat habosra keverjük a vízzel, majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot. A vajat megolvasztjuk és a többi hozzávalóval együtt a tojássárgás keverékhez adjuk. Kissé sűrű masszát kapunk, amit sütőpapírral bélelt tepsibe simítani nem egyszerű mutatvány, de azért mégis próbáljuk meg... aki nem szereti a kihívásokat, az vajjal kikent-kilisztezett tepsibe simítsa inkább!
A tésztát 200 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 15 percig.
Eközben készítsük el a habot: a tojásfehérjét csipetnyi sóval kezdjük el habbá verni, majd apránként adjuk hozzá a cukrot is. A kemény habba óvatosan forgassuk bele a leszemezett ribizlit.
Az elősütött tésztára kenjük rá a ribizlis habot, majd süssük az egészet 150 fokon további 15-20 percig.
A tepsiben hagyjuk kihűlni.


Nekem az egyik kedvencem, mert nagyon szeretem a ribizlit, és ez a süti - bár édes - nem annyira tömény, hanem jó kis savanykás - főleg így, hogy most 70 dkg ribizlit sikerült beletenni :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése