Még januárban készült meglepetésként. És azóta már csak úgy is, bár szintén nagy szeretettel...
Nem egy bonyolult recept, de azért előttem volt Gordon Ramsay Világkonyha c. könyve.
Fokhagymás garnéla
600 g nagyméretű, nyers garnélarák
4 ek. olívaolaj
5-6 gerezd fokhagyma
2 szárított chili finomra aprítva (nálam 2 tk. Erős Pista)
tengeri só
fekete bors
petrezselyem
citrom
A garnélák (én sajnos csak előfőzöttet tudtam venni) fejét, páncélját leválasztottam. (Ehhez kellett azért a lélekjelenlét - még nálam is, aki imádja a herkentyűket: mindenhol apró kis fekete szemek, leszakadt lábak, és a bőrre rátapadó bajszocskák... pfffijjj... )
Az olívaolajat széles nagy serpenyőben felforrósítjuk. Beletesszük a zúzott (G.R. szeletekre vágja) fokhagymát és a chilit. Csipetnyi sót, borsot szórunk rá. Kis lángon kb. 1 percig pirítjuk, hogy a fokhagyma enyhe színt kapjon (mondjuk nálam már az Erős Pistától kapott színt, de azért éreztem, mire gondolhat Ramsay :-). A serpenyőbe tesszük a garnélákat, a lángot nagyobbra állítjuk, és a rákok mindkét oldalát kb. 1 1/2 perc alatt élénkvörösre és opálosra pirítjuk
Előmelegített tálra rendezzük, meglocsoljuk a serpenyőben maradt fokhagymás olajjal, megszórjuk petrezselyemmel.
Citromgerezdekkel azonnal tálaljuk.
Ilyen szép lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése